Podcasts

Met onze podcasts willen wij de diepte ingaan over het onderwerp met door ons geselecteerde experts.
Bedankt voor alle steun en het trouwe luisteren! Wij zullen updates blijven geven op onze website en sociale media, maar voorlopig zijn de podcasts op pauze gezet in verband met het aflopen van onze stageperiode. Op deze pagina zijn alle podcasts verzameld.

Klik snel op play om de podcasts te beluisteren!

Podcast 7: 23 jan 2019

In deze speciale, en voor nu, laatste editie zitten we samen met Thijs Dorssers. Thijs is project manager bij Holland Robotics, een landelijke robotica-community die de nationale samenwerking tussen wetenschap, industrie en robotica-entiteiten naar een hoger plan brengt om de intrede van robotica in Nederland te bevorderen. Vanuit dit bedrijfsperspectief kijken we samen hoe de sociale onderwijsrobots kinderen kunnen klaarstomen voor het bedrijfsleven van de toekomst en belichten we de ethische overwegingen hierbij.

Podcast 6: 10 jan 2019

In deze podcast zitten we samen met Mireille van Hilten, moeder van twee kinderen op de basisschool. Naast een fulltime job als ouder werkt Mireille parttime als ICT docent aan de HU. Ook heeft ze een eigen bedrijf genaamd JadÓrLife en is ze bezig met het behalen van haar master’s degree in informatica. We bespreken waar zij als ouder de voordelen en nadelen ziet bij de inzet van deze robots in het klaslokaal.

Podcast 5: 12 dec 2018

In deze podcast kom je alles te weten over focusgroepen. Onze gasten hierbij zijn Koen Smit en Matthijs Berkhout, beide werkzaam bij de Hogeschool Utrecht, en zij hebben veel ervaring met het houden van focusgroepen. Door de relevantie hiervan voor ons onderzoek gaan we het samen met hen hebben over wat een focusgroep is, wat je hierbij kan verwachten en wat hun ervaringen hiermee zijn. We bespreken hierbij o.a. het promotieonderzoek van Koen Smit, waarin zij veel focusgroepen hebben gehouden.

Podcast 4: 28 nov 2018

In deze podcast praten we over wat voor meerwaarde het inzetten van robots in het basisonderwijs kan hebben. Onze gast hierbij is Don Zuiderman. Don is een docent ICT & Onderwijs aan de Pabo en heeft ervaring met lesgeven in het primair onderwijs.
We bespreken hoe hij als docent tegen deze innovatie aankijkt en we lichten de relevantie van het onderzoek toe met betrekking tot vernieuwing in het onderwijs.

Podcast 3: 14 nov 2018

In deze podcast benaderen wij de juridische aspecten bij de inzet van robots in het basisonderwijs. Denk hierbij aan wie zou er volgens de huidige wetgeving verantwoordelijk zijn mocht er iets mis gaan met deze robots? Deze juridische kant belichten wij met Serge Wallagh. Serge is afgestudeerd in rechten en geeft momenteel recht & ICT aan de Hogeschool Utrecht.

Podcast 2: 2 nov 2018

In deze podcast kom je meer te weten over de ethische aspecten die van toepassing zijn wanneer robots een deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven.

Hiervoor gaan wij in gesprek met drie medewerkers van het HUB-Lab en bespreken wij een relevant onderzoek naar robots van één van deze medewerkers. Ook gaan we dieper in op welke morele overwegingen het inzetten van robots in het onderwijs met zich meebrengt.

Podcast 1: 17 okt 2018

Onze eerste spreker is Matthijs Smakman. Matthijs werkt als docent bij het instituut ICT aan de Hogeschool Utrecht, bij de afstudeerrichting Business IT & Management. Daarnaast promoveert hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op ethische vraagstukken rondom robots in het onderwijs.

In deze podcast kom je alles te weten over zijn promotieonderzoek en waar wij ons de komende tijd mee bezig gaan houden.